Vad är bäst för din öl, flaska eller burk?

Är det någon skillnad på att ha ölen i en flaska eller i en burk? Spelar det någon roll alls? En del vill dricka sitt öl ur en flaska och tycker att burkar inte ens duger för billig öl. Men idag finns det många goda öl på burk och dessutom finns det många fördelar med att tappa upp öl på burk. Sen är det ju lättare att ha med öl i burk om du ska bort. Sitter du hemma vid datorn så kan du med fördel välja en öl i flaska. Passa då även på att klicka här för att läsa en bra casinoguide.

Är det då skillnad i smak på öl i burk och öl i flaska? Det är nog ganska individuellt. En del tycker det smakar annorlunda när man dricker ur burk, men anledningarna till att man tycker det är olika. En del säger att det beror på att aluminiumet i sig ger en bismak, men nuförtiden ska burkarna tillverkas på ett sätt som gör att det inte finns någon bismak. Dock är det ju skillnad på att dricka direkt ur burk och flaska mot att hälla upp i glas, som är det bästa sättet att avnjuta drycken på.

Vad är det för fördelar?

Det finns många fördelar med öl i burk. De kan kylas snabbare än vad flaskor gör samt att de är bra mycket lättare att transportera burköl, vilket gör det enklare för både bryggeriet och för dig som kund.

Burkar tar mindre plats, så det gör den enklare att lagra. Det är en fördel för bryggerierna och krogarna. En stor fördel som burkarna har är att den är helt befriad från både solljus och syre då den är helt tät, vilket förhindrar att ölen blir förstörd.

Klart att det finns fördelar med öl på flaska med. Den ger ett bättre intryck, det känns trevligare att servera och öl som ska lagras görs det bäst på flaska. Ölen lagras på samma sätt som vin, svalt och mörkt, men alltid stående. En flaska kan enkelt tvättas och återfyllas vilket inte en burk kan.

Så, ja, det finns fördelar och nackdelar med båda alternativ. Huvudsaken är att du själv väljer det du känner passar dig och fungerar för dig när det kommer till att köpa öl. Oavsett om du väljer flaska eller burk.

10 fakta om öl att memorera till nästa gång någon säger ”hörde jag skål?”

  • Öl är den tredje vanligaste drycken i hela världen. Den vanligaste drycken är förstås vatten, och på andra plats kommer te.
  • Världsrekordet i ölhävning av en liter öl är 1,3 sekunder. Stolt innehavare är Steven Petrosino som satte rekordet 22 juni 1977.
  • Barack Obama har ett eget öl som heter White House Honey Ale.
  • Galopp – alltså öl i vinglas – tros härstamma från att springpojkar förr i tiden fick en skvätt öl mellan utförda ärenden.
  • I Argentina har de olika politiska partierna varsin ölsort.
  • Världens starkaste öl kommer från Skottland. Brewmeister Snake Venom har en alkoholprocent på hela 67,5.
  • Tjeckien är det land som dricker mest öl per capita – 143 liter per person och år.
  • Världens bäst säljande öl är Snow och den säljs endast i Kina.
  • Lider du av Cenosillicafobi innebär det att du är rädd för tomma glas.
  • Varje år går ca 81 000 liter Guinness till spillo – i mustascher. Av en 50 cl stor Guinness fastnar en promille i mustaschen.
12 Jul 2020