Matcha öl med mat

Det finns ju ganska så många olika ölsorter idag som alla kommer med sina egna smaker och egenskaper. När det gäller att välja öl till maten så finns det en del saker att tänka på. En bra tumregel är att om du ska äta lätt mat, som sallad, då funkar det bäst med lätta öl så som ljus lager eller veteöl. Är det mer fylligt och matig mat så att säga, så passar det ofta bra med ett fylligare och kraftigare öl.

Kolsyran i ölet gör en hel del för maten. Bland annat gör bubblorna så att maten smalar mindre salt eller mindre söt samt att det ser till att balansera både fett och hetta. Kolsyran ser även till så att aromerna i maten lyfts fram. 

Hur mat och dryck påverkar varandra

Här kommer några tips på hur mat och dryck påverkar varandra.

Sälta i maten gör att beskan i ölet upplevs mindre. Om ölen smakar för beskt man du salta maten lite mer. 

Fett i maten gör att beskan i ölet upplevs mindre, så öl med mycket beska passar bra till fetare rätter såsom husmanskost

Beska i maten gör att du känner beskan i ölet, så undvik öl med mycket beska till den sortens mat. 

Sötma i maten gör att ölet upplevs som mindre sött och mer beskt. Öl med liten beska passar därför bättre till söta maträtter.

Hetta i maten gör att du upplever beskan mycket tydligt i ölen. Därför är det bra med en ljus öl med liten beska till het mat.

6 Apr 2020