Testat: Craft Pils

Sommaren närmar sig (eller inte) vilket innebär att det är hög tid att välja ut säsongens pilsnerglas. I samarbete med Sejdelshoppen har jag således provat ett av årets nyheter och jag kan redan nu avslöja att jag gillar det.

Glaset

Craft Pils är frukten av ett samarbete mellan glastillverkaren Spiegelau och det österrikiska bryggeriet Trumer Privatbrauerei. Glaset är ämnat åt pilsner men går lika bra att använda till andra lageröl. Visuellt är glaset elegant med en smal timglasformad siluett. Höjden i kombination med den låga vikten och avsmalnande formen skulle kunna innebära att glaset upplevs ostadigt men jag tycker det har en bra balans i handen och tyngden i botten är fullt tillräcklig för att glaset ska stå stadigt på bordet. Mängden vätska som ryms motsvarar en 330 ml burk eller flaska med någon centimeter kvar till öppningen. Vätskans färg och bubblor kommer till sin rätt samtidigt som öppningen låter doften framträda på ett tydligt sätt. Doften visar sig faktiskt mer i Craft Pils än liknande glas i min samling. Glaset är inte smalare än att det går att diska för hand med en traditionell diskborste. Jag har en synpunkt på glaset, eller pilsnerglas i allmänhet kanske jag ska tillägga, och det är det faktum att jag upplever ölen som mer flyktig i ett långsmalt glas. Jag dricker helt enkelt upp innehållet i raskare takt än om jag dricker ur exempelvis en kupa eller sejdel.

Pilsnerglas (eller pokal)

Pilsnerglas är ofta höga konformade glas som fångar färg och vandrande bubblor från vätskan på ett vackert vis. Glasen rymmer i regel 30-40 cl öl. Det europeiska pilsnerglaset har ofta fot.

Öltyper: Används främst till ljus lager men även andra lageröl så som exempelvis mörk lager, schwarzbier och vienna.

Fördelar: Tydliggör färg, klarhet och kolsyra. Ger förutsättningar för ett varaktigt skum.

Fakta

Craft Pils 0.3 liter

Glasets tjocklek: ca. 1.0 mm
Höjd: 210 mm
Diameter: ca. 49 mm
Vikt: 140 g
Ca. pris: 89:-/st på Sejdelshoppen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *