Provsmakat: Pliny The Elder

För drygt två helger sedan var vi ett gäng lokala ölfantaster som träffades för att dela på ett löjligt gäng högklassig öl under ganska så avslappnade premisser. Var och en tog med sig några öl och frågan är om någon av oss druckit så många grymma brygder på en och samma kväll, festivaler undantaget? En full rapport med lista och bilder kommer så småningom.

Kvällens stjärna var Pliny The Elder, en dubbel IPA på 8% i alkoholstyrka från Russian River Brewing Co. En i sällskapet hade precis varit över Atlanten och fyllt resväskan till bristningsgränsen med grym öl. Humleinslaget står Amarillo, Centennial, CTZ och Simcoe för. Pliny The Elder ligger högt på många öldrickares bucket list, däribland undertecknads, och det är med viss vånda man tar sig an en sådan öl. Högt ställda förväntningar kan nämligen lämna en bitter eftersmak. För närvarande ligger ölen på andra plats över de högst rankade i sin kategori, endast slagen av Pliny The Younger, en ännu ovanligare öl från samma bryggeri och som endast serveras på plats. pliny-1 RUSSIAN RIVER PLINY THE ELDER

Vätskan är gyllengul, relativt klar, med ett trevlig vitt skum.

Doften rymmer friska humletoner med spår av bland annat persika, nätmelon, mango och citrusfrukter.

Smaken innehåller bland annat mango, persika, grapefrukt och citronskal. Tydlig beska med en eftersmak som dröjer sig kvar i gommen. Väldigt len. Medium kropp och moderat kolsyra. Oerhört balanserad där den gamla skolans humle förfinats till perfektion i kombination med malten, dock utan den punch som man kanske hittar hos mer moderna tolkningar.

Passar bäst att avnjutas som den är utan andra distraktioner. Ska ni tvunget äta något till så prova en tallrik med noga utvalda charkuterier eller någon kraftfull ost.

Betyg: Magiskt god-

Pris: import

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *