Meet the blogger: Burk-Bloggen

Sedan en tid tillbaka existerar en Facebook-grupp vid namn Ölbloggar i Sverige vilket är en samlingsplats för svenska Ölbloggar i syfte att främja tillgänglighet och diskussion. Några av bloggarna är nyupptäckta för mig och en av de mer intressanta (ur mitt perspektiv) är Burk-Bloggen. Den som känner mig vet nämligen att jag (av estetiska skäl) är svag för just ölburkar. de är ju så grymt snygga! Vem är du och hur kommer det sig att du bloggar om öl?

​- Jag är en ölentusiast som skriver Burk-Bloggen i stort sett dagligen sedan 3,5 år tillbaka. Burköl är min passion!

Vad kan läsaren förvänta sig av bloggen?

– På Burk-Bloggen presenterar jag samtliga nya burköl som blir tillgängliga i Sverige. Både från svenska bryggerier, men också importer. Dessutom tar jag även upp svenska exportburköl (även om antalet är förhållandevis blygsamt)​. Utöver det rapporteras det om nyheter från de nordiska grannländerna. Ett och annat bryggerireportage och resereportage hinns det även med.

Varför burköl?

​- Burken är ju ur alla objektiva synvinklar den bästa förpackningen för öl. Burken skyddar helt ölet från ljus. En burk är mycket tätare än en flaska med kronkork någonsin kan bli. Burkar tar bara ca hälften så mycket plats som flaskor. Två 33 cl-burkar på höjden är ungefär lika höga som en 33 cl-flaska. I och med att burköl är mer volymeffektivt, blir det också lägre miljöpåverkan vid t.ex. transporter. Dessutom är en burk i alla väder snyggare än en flaska med påklistrad pappersetikett!

Skiljer burkar sig åt eller är det i stort sett samma grej?

– ​Fram till ca 1980-1981 var i princip alla ölburkar i Sverige tillverkade av stålplåt. Men efter det att  den Malmöbaserade burktillverkaren PLM (sedemera REXAM, och nu Ball) byggde sin nya fabrik för aluminiumburkar i stadsdelen Fosie i Malmö,​ skedde ett skifte till aluminiumburkar på den svenska marknaden.

Under årens lopp har man lyckats göra burkar med allt tunnare aluminium, och därmed lyckats minska materialåtgången och vikten. Jämför man en burk anno 1981 med dagens burkar, är det mycket stor skillnad ! En annan produktutveckling är att man under 90-talet ändrade locken från en ringbaserad avrivbar typ, till den typ vi fortfarande har idag.

Lockdiametern har minskat rejält också. Allt i syfte att spara material och vikt. En av de senaste innovationerna står burktillverkaren Crown för. de har lanserat en typ av helt ”av-rivbara” lock, kallad ”360-lock”. Det norska hantverksbryggeriet Ægir använder dylika lock på sina burkar; och dessa finns tillgängliga via Systembolagets beställningssortiment.

Samlar du på ölburkar?

– ​Ja, jag började samla som liten grabb redan 1978, d.v.s. året efter det att mellanölet förbjöds. På den tiden var det relativt enkelt att samla ihop de gamla klassiska mellanölsburkarna.

Hur många burkar har du?

​- Drygt 15000 olika burkar ​från jordens alla hörn. Alltifrån små 15 cl-burkar upp till stora 5-liters tunnor.

Ovanligaste burken i samlingen?

– Jag har ett flertal burkar som endast är kända i ett enda exemplar i samlarkretsar. Men ännu mer ovanliga (om man nu kan definiera det så) är ett antal prototypburkar jag har som var framtagna av olika bryggerier, antingen som grafiska test, eller i syfta att tappas, men som drogs tillbaka i sista sekund.

Ett försök att återuppliva det klassiska 60-talsölmärket ”Tingsryd”. Burkar tillverkades, men blev aldrig fyllda, då ekonomiska problem tillstötte. Endast två exemplar av denna burk ”överlevde”

Hur viktig är presentationen (flaska, etikett) för upplevelsen när man dricker öl?

– Mycket viktig, tycker jag. ​Efter att hällt upp ölet i glaset, sitter man ofta och vrider och vänder på antingen burken eller flaskan. Och självklart är synintrycket också viktigt för totalupplevelsen.

-Vilka är, enligt dig, de snyggaste burkarna?

​Mycket svårt val men som snyggaste burkarna väljer jag en gammal plåtburk, och en aluminiumburk: Falcon Gold och Garagista (Garage Project).

Dricka direkt ur burk eller hälla upp i glas?

– Tveklöst hälla upp i glas!​

Tre favoriter på burk?

Dale’s Pale Ale​ (Oskar Blues), Aooni IPA (Yo-Ho Brewing) och Belgian on the Wings of Armageddon (DC Brau).

–Vad är det konstigaste eller ovanligaste du druckit?

​När det gäller ovanliga öl, fick jag tag på några magnumbuteljer av Mikkeller-ölen RAS No.1 och RAS No.2. Dessa serverades egentligen bara på SAS interkontinentala flighter i 1:a klass, och har aldrig sålts reguljärt. RAS står för ”Rare Air Services”. 1:an var en mangobaserad ”Sweet & Sour Kick Ass Kung Fu Beer”, och 2:an var en porter bryggd på bl.a. mexikansk choklad, avokadoblad, och chili. Helt fantastiska öl båda två!

Vilket är ditt ”ölhak”?

– ​Slinker gärna in på Oliver Twist eller Katarina Ölcafé, när jag är i trakterna​.

Har du haft en riktigt dålig fylla?

​- Haha, inte på öl i alla fall !​

 

/Tack Henrik för att du lyfter fram burken som kärl!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *