Besök: Växjö Ölfestival

Förrförra helgen arrangerades den tredje upplagan av Växjö Ölfestival. Jag var väldigt nöjd med fjolårets tillställning och hade höga förväntningar inför i år och jag måste säga att mina förväntningar infriades. Festivalen är varken störst eller flashigast men det är, som det stod i lokaltidningen, en festival med personlig prägel vilket tilltalar mig och säkert många andra besökare.

Festivalarrangör Robert Helberg
Festivalarrangör Robert Helberg

Även om mycket var sig likt (samma lokalitet på Kök 11) hade en del saker ändrats. Det var inte fullt lika trångt i salen intill köket och entrén hade flyttats till en mer lämplig position. Uteplatsen fanns kvar och den här gången hade den dessutom rustats med ett uppvärmt tält vilket visade sig vara ett välkommet inslag i det växlande vädret. Nytt för i år var även ett mindre provsmakningsglas likt ISO Vitocole. Större glas är lättare att ha sönder och smakproverna känns något futtiga i ett stort glas så det var helt klart ett välkommet byte.

Nya glaset
Nya glaset

Ölutbudet var ännu bättre än i fjol med en bra blandning av stora som små aktörer. Alla tilltänkta öl fanns tyvärr inte på plats men det gjorde egentligen inte så mycket då det fanns en bit över 200 olika drycker att förtära. Småland representerades av Trädskogens Bryggeri, Kvarnagårdens Bryggeri och Skäggalösa Ångbryggeri. Maten hade även den fått sig ett lyft och det fanns alternativ för den lilla såväl som den stora magen.vaxjobeer16 (4 av 1)

Den tyska glastillverkaren Rastal hade premiär för sitt nya ölglas Craft Master Bowl. Jag hann inte titta så noga på glaset men det såg estetiskt tilltagande ut. Nõberu of Sweden hade en monter med produkter för män som säkert uppskattades, inte minst av alla med skägg. Det crowdfundade kortspelet Hip Hops Card Game hade en egen hörna där man kunde provspela. Jag hade på förhand utmanat Roger från bloggen Alf Tycker Om Öl men hann tyvärr inte slå honom. Det får bli till nästa år! Jag fick dock med mig en lek hem så en utförlig recension lär dyka upp vid tillfälle. Svenska Ölfrämjandet fanns på plats för att svara på frågor samt förde statistik över dagens incheckningar via Untappd. Det är sådana små inslag som en ölnörd som jag själv går igång på. Jag saknade dock Robert Helberg’s fotoutställning vilken jag hoppas få återse nästa år, förhoppningsvis med några nya fotografier (jag vet att du fortfarande fotar :).

Dags att checka in!
Dags att checka in!

Om jag ska lyfta fram några av dagens provsmakade öl måste jag inleda med den första som inmundigades, nämligen 3 Fonteinen Hommage som Brill vänligt nog tagit med sig. Otroligt frisk. Blir nog ännu godare när den får mogna ett tag. Danska Amager Bryghus är ett sådant bryggeri man alltid måste stanna till vid på festivaler. Deras A Session With Friends tillhör klart de bättre Session IPA’s jag druckit. En av dagens mest välbalanserade öl stod Hyllie Bryggeri för. Double Nitro Stout var grymt god med härlig smak av krämig choklad, rostat kaffe, vanilj och lakrits. Ser fram emot att få prova lite andra varianter av den.

Glada pågar
Glada pågar

Stockholm Brewing Co. bjöd på två riktiga fullträffar med Hallon Sour och Ramen Juice. Sistnämnda, som tillhör stilen Gose, blev en klar favorit. En trend var annars just sura ljusa ales där Citra Sour från amerikanska Almanac Beer Co. gick i bräschen. Blekingska Brygghus 19 hade tagit med sig ett gäng öl från amerikanska Heretic Brewing Co. varav tre provsmakades. Dubbel IPA’n Heretic Evil Cousin höll riktigt hög klass och blev ett perfekt avslut på en mycket trevlig ölfestival som härmed blir ett permanent inslag i min årliga öl-kalender. Boka in den 8 april 2017 för då är det dags igen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *