Besök: Russian Craft Beer Festival

I lördags var det dags för den kanske mest (åtminstone för min del) efterlängtade ”mini-festivalen” som hittills arrangerats på Taproom i Malmö. Tolv ryska hantverksbryggerier hade bjudits in för att representera den ryska björnen och den stora frågan var givetvis vad de skulle bjuda på? Tidigare teman jag besökt har behandlat bryggerier från Göteborgstrakten, fransk hantverksöl och senast öl från Portugal. De två förstnämnda festivalerna höll god klass medan de portugisiska bryggerierna inte riktigt levde upp till den nivå man blivit bortskämd med. 

Upplägget på tillställningen följde tidigare modell. Fri entré och inväxling mot polletter. Tappstationerna var som brukligt placerade på den översta våningen som relativt nyligen byggts om för att även inhysa ett avskärmat rum för provningar och liknande. Nackdelen är att ytan för utställare minskat. En nyhet var samarbetet med Svenska Ölfrämjandet vilket möjliggjorde lokal incheckning på Untappd som sedan visades på stora bildskärmar placerade över bardisken. Kanske ingen stor grej i sig men som öl-tickare är det ett kul inslag och det hjälpte säkert någon i valet av nästa provsmak.

Festivalen hölls öppen mellan klockan 15.00 och 22.00. Jag anlände vid 16-tiden och möttes, till min stora förvåning, av en ringlande kö som sträckte sig en bit ut på gatan. Det var något nytt. Jag vet inte vad det berodde på men rysk öl verkar ha lockat många ur stugorna för det var ett bra tryck hela kvällen även om det minskade mot slutet. Ölen var i stort mörka och starka. Inte så oväntat kanske? Jag hamnade dock bredvid en av de ryska bryggarna när jag tog plats i baren och han berättade att IPA, i synnerhet de moderna juiciga, är omåttligt populära där borta. 

Jag provade ett antal öl och höjdpunkten var tveklöst URALS BA Single Malt Whiskey från Moskvabryggeriet Stamm Beer, en Imperial Stout på 12% i alkoholstyrka. Många med mig verkar ha hållit just den som kvällens främsta öl. En annan riktigt trevlig öl var Winterfell Raspberry, en suröl på 7% i alkoholstyrka. Även den från Stamm Beer. Ska jag välja ut en tredje öl som etsade sig kvar i minnet blir det Robust Porter från Heartly, ett bryggeri baserat i staden Lipetsk. Ölen hade inslag av både kanel och vanilj och lyckades ganska bra med att låta kanelen träda fram utan att ta över.

Jag försökte pumpa Magnus och Anders på information om framtida teman men de teg som muren! Ni får hålla till godo med en bild på de båda herrarna istället. Vilket tema skulle ni vilja se? Själv är jag smått nyfiken på öl från Spanien eller Polen eller varför inte ett tema helt dedikerat en utvald stil? Summerat var det en riktigt trevlig tillställning som lockade ett stort antal besökare. Ölen höll i stort bra klass där några öl och bryggerier gjorde avtryck medans andra kanske inte riktigt hängde med sina landsmän.

Representerade bryggerier:

Stamm Beer
Velka Morava
Jaws Brewery
Victory Art Brew
Bakunin Brewing Co
One Ton Brewery
AF Brew
Heartly
Green Street Brewery
Zagovor Brewery
Plan B
Knightberg Family Brewery

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *